Robert de Bourgraaf

Robert is in 1991 zijn energie carrière begonnen met onderzoek naar houtstoofjes in Indonesië. Daar besloten om zijn professionele leven als ingenieur te wijden aan het verbeteren van de energie efficiëntie van onze Westerse samenleving, omdat we minstens de helft verspillen.

Via de bouw en het beheer van windparken in 1997 gestart met Dubourgraaf, Energie en Installatie advies voor klanten die een duurzamer gebouw wilden. Waar het in het begin vaak moeite koste om klanten ervan te overtuigen dat investeren in een duurzaam gebouw loont, komen de klanten nu naar mij toe omdat ze een duurzaam gebouw willen.

De afgelopen jaren heeft dit geleid tot de eerste Energie Neutrale straten in Nederland; Grijpskerke en Heinkenszand voor Marsaki, en Passiefbouw in Grijpskerke en Roosendaal. Zowel voor woningcorporaties als particulieren. Voor het verbeteren van energieprestaties in nieuwbouw al jaren actief voor de gemeente Goes, en voor diverse opdrachtgevers met kleine utiliteitsgebouwen, waaronder Het Zeeuwse Landschap met 30% gasbesparing door het goed laten werken van de Cv installatie.

Momenteel  o.a. bezig met een energie neutraal kantoor van massief hout in Limburg voor Geelen Counterflow, waarvoor we de Breeam score Outstanding willen bereiken.